koření

Bylinky a koření v kuchyni dokážou léčit

Koření a bylinky používáme automaticky, podle receptu – majoránka do guláše, kmín k luštěninám, tymián a oregano do italské kuchyně, kari do indické kuchyně, pepř do polévky. Mnozí netuší, že dodávají jídlu nejen chuť a aroma, ale mají i léčebný vliv na organismus.

Co vlastně víme o koření a bylinkách, které používáme běžně v naší kuchyni?

Koření a bylinky jsou přírodní látky

Obsahují vitaminy, minerály, třísloviny, hořčiny, saponiny, flavonoidy, atd. Díky tomu mnohé z nich působí podpůrně na trávicí systém, mají antibakteriální, protiplísňové a antiparazitické vlastnosti, pomáhají čistit organismus od toxinů, mají povzbuzující účinek.

I když koření používáme v kuchyni obvykle jen v malých dávkách, i tu jako u ostatních potravin platí „všeho s mírou“. Při používání některých z nich nutno přihlédnout ke zdravotnímu stavu člověka, protože ve velkých dávkách mohou vyvolat podráždění nebo až zdravotní problémy.

Pojďme se podívat alespoň na koření a bylinky, které nejběžněji používáme v naší kuchyni. Ze seznamu jsem vynechala jedno z nejlepších koření – kurkumu, protože zde máme samostatný článek o jejich účincích.

Kmín

  • V tradiční medicíně prostředek proti plynatosti
  • Působí v střevním traktu antisepticky a konejšivě, podporuje vylučování trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu
  • Spazmolytikum – žaludeční křeče a střevní problémy
  • Účinná podpora ledvin
  • Pomáhá při vysokém krevním tlaku
  • Příznivý vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva a slinivky
  • Působí toxicky na střevní parazity
  • Zvyšuje produkci mateřského mléka

Majoránka

  • Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, při střevní kolice
  • Podporuje tvorbu žluči
  • Působí konejšivě na nervovou soustavu
  • Pomáhá při nemocech horních dýchacích cest, zmírňuje kašel
  • Antiseptické a dezinfekční účinky
  • Tlumí bolest – menstruační bolesti, svaly, bolest hlavy, revmatismus
  • Podporuje tvorbu mléka

Oregano (dobromysl)

  • Zmírňuje křeče žaludku a střev
  • Zvyšuje tvorbu žluči a trávicích šťáv, používá se při nechutenství, průjmu, zácpě
  • Příznivě působí při onemocněních horních dýchacích cest, kašli a zánětu průdušek
  • Léčí záněty hrdla
  • Bylinka je účinná proti plísním, přírodní antibiotikum
  • Pozitivní účinky na nervovou soustavu

Tymián

  • Zmírňuje záněty, má dezinfekční účinky
  • Podporuje tvorbu bílých krvinek, posiluje organismus a jeho obranyschopnost
  • Účinný proti plísním, parazitům a zánětům, zejména na sliznicích
  • Rostlinné antibiotikum
  • Pomáhá při bronchitidě, zmírňuje kašel, horečku, rozpouští hleny
  • Zmírňuje bolest při onemocněních kloubů a svalů
  • Pomáhá při nespavosti
  • Pomáhá při pocitech nadýmání a zvracení
  • Pomáhá při menstruačních bolestech a upravuje cyklus

Bazalka

  • Má dezinfekční, protizánětlivé a protiplísňové účinky
  • Pročišťuje organismus
  • Působí konejšivě
  • Pomáhá při chronickém zánětu průdušek, při silném kašli
  • Pozitivně působí na trávicí systém, pomáhá při nechutenství
  • Pomáhá udržovat rovnováhu střevní flóry, při plynatosti a průjmech
  • Zlepšuje tvorbu mateřského mléka
  • Pomáhá při pocitech úzkosti, nespavosti
 Přečtěte si také Jak nahradit suroviny v pečení – zdravé pečení

Šalvej

  • Protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti
  • Podporuje činnost jater a žlučníku
  • Spazmolytikum
  • Zmírňuje nadměrné pocení, hlavně noční a nervového původu
  • Snižuje sekreci mléčných žláz
  • Pomáhá při zánětech žaludku a střevního traktu
  • Pomáhá při zánětech dutiny ústní, krku, při angíně, zánětu dásní
  • Používá se při potížích v klimakteriu, při silné menstruaci
  • Nesmí se terapeuticky používat během těhotenství
  • Při užívání vyšších dávek může vyvolat křeče

Rozmarýn

rozmarýn

  • Antibakteriální a antiparazitické vlastnosti
  • Podporuje činnost jater, žlučníku a trávicí soustavy, působí proti plynatosti
  • Posiluje srdce, povzbuzuje krevní oběh, upravuje nízký krevní tlak, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje a čistí pokožku
  • Odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy
  • Působí konejšivě na nervovou soustavu
  • Pomáhá při ledvinových kolikách, zvyšuje vylučování moči
  • Pomáhá při zahlenění a při rýmě, tlumí kašel
  • Stimuluje reprodukční systém – zvyšuje prokrvení malé pánve, afrodiziakum
  • Protizánětlivé účinky – revmatismus, zánět žlučníku, bolest svalů

Bobkový list

  • Podporuje trávení a chuť k jídlu
  • Protizánětlivé, dezinfekční účinky
  • Stahuje otoky
  • Rozpouští kameny a pomáhá při onemocněních močového měchýře
  • Pomáhá tlumit bolesti v kostech, kloubech a kříži, účinný i při bolestech sedacího nervu
  • Snižuje hladinu krevního cukru
  • Odstraňuje usazeniny v kloubech a tkáních – čistí tělo od odpadních látek a od solí kyseliny močové, podpora při léčbě revmatismu a dny (na internetu můžete najít recept na odvar z bobkového listu. Nakolik je to velmi silné rozpouštědlo, třeba si pečlivě prostudovat užívání a rizika)

Petrželka

  • Zásobárna vitamínů a minerálů
  • Diuretikum, pomáhá při močových kamenech
  • Pomáhá při menstruačních potížích a při zánětu prostaty
  • Podporuje trávení a působí proti nadýmání
  • Osvěžuje dech

Kajenský pepř

koření

  • Účinná složka kapsaicin
  • Působí na gastro-střevní systém – stimuluje sekreci žaludečních šťáv, mírní podráždění žaludku, předchází průjmovým onemocněním
  • Působí antibakteriálně a posiluje imunitu
  • Tlumí bolest – migrény, klouby
  • Pomáhá při onemocněních srdce a oběhového systému – posiluje srdce, zachovává elasticitu tepen a žil a pomáhá udržovat krevní tlak v normě, má schopnost ulevit při náhlé srdeční slabosti
  • Tlumí dráždivý kašel a bolest v krku, stimuluje pocení, pomáhá uvolňovat hleny
  • Podporuje metabolismus, lymfatický a trávicí systém
  • Antioxidant
  • Spazmolytikum
  • Působí protizánětlivě
  • Snižuje srážlivost krve
  • Pomáhá zvyšovat účinnost jiných léčivých rostlin

Zázvor

  • Podporuje trávení, působí spazmolyticky na hladké svalstvo trávicího ústrojí
  • Zvyšuje produkci žluči, pomáhá při nadýmání
  • Příznivě působí proti nevolnosti
  • Omezuje růst bakterie Helicobacter pylori
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriální
  • Podporuje cirkulaci krve
  • Prevence chřipkových onemocnění, zejména střevní chřipky, při zánětech dýchacích cest
  • Protirakovinné účinky
  • Tlumí bolest

Pepř

  • Podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá při zácpě, průjmu, plynatosti
  • koření povzbuzuje činnost slinivky
  • Působí povzbudivě na organismus, podporuje metabolismus
  • Pomáhá proti artritidě
  • Zvyšuje vstřebávání a biologické využití některých živin ve srovnání s podáváním stejného množství samostatně (např. kurkumin)
  • Stimuluje krevní oběh a zvedá krevní tlak (zvyšuje se zásobování orgánů živinami a přehřívá se)
  • Antiparazitikum

Skořice

Není skořice jako skořice. Nejčastěji se používají dva druhy tohto koření – skořice čínská (Cassia) a skořice cejlonská. Pravá skořice je z Cejlonu, je cenově dražší a kvalitnější. Kvůli své ceně se ale častokrát nahrazuje levnější a méně kvalitní skořicí čínskou (Cassia). Oba druhy skořice obsahují látku kumarin, který je toxický pro játra a ledviny. A právě Cassia obsahuje podstatně větší množství kumarinu jako skořice cejlonská. Takže v případě, že chcete používat skořici i pro jiné účely než je občasné posypání capuccina nebo koláče, vyplatí se koupit kvalitní cejlonskou skořici.

skořice

  • Podporuje chuť k jídlu a trávení
  • Stimuluje trávicí systém, působí proti plynatosti, nevolnosti, uklidňuje koliky
  • Má zahřívací účinek na organismus
  • Antibiotické a dezinfekční účinky, protiplísňová, antivirotikum
  • Snižuje hladinu cukru v krvi a cholesterolu
  • Využívá se při nachlazení, chřipce a kašli
  • Zmírňuje menstruaci a příznivě působí v klimakteriu

Hřebíček

  • Protirakovinné účinky na kůži
  • Dezinfekčně působí na dýchací cesty a průdušky
  • Bolesti zubů – rozžvýkat pár kousků, nebo potírat tinkturou
  • Antriparazitikum
  • Povzbuzuje srdce a krevní oběh, prokrvuje organismus
  • Zlepšuje trávení, zabraňuje plynatosti, uklidňuje podrážděný žaludek, uvolňuje křeče
  • Zklidňující účinky, dodává energii
  • Podporuje tvorbu bílých krvinek, podporuje obranyschopnost organismu
  • Využívá se při léčbě astmatu
  • Osvěžuje dech
  • Podpůrně působí na močový systém

Kari

Slovo kari původně označovalo druh jídla. Během britské koloniální nadvlády Britové začali používat tento výraz pro koření, které se do tohoto jídla přidává a toto označení se zachovalo dodnes. V Indii a Asii se však používá výraz masala. Je to směs koření, která se liší od částí Indie.

Nejčastěji obsahuje kurkumu, pepř, zázvor, muškátový ořech, kardamon, kmín, chilli. Hlavní složkou je kurkuma (účinky jsou popsány zde).

Koření a bylinky mají spoustu vlastností kladně působících na náš organismus. Proto je používejte, vymýšlejte nové kombinace, dělejte z nich čaje – a získáte skvělé chutě, vůně a v neposlední řadě si jejich používáním podpoříte zdraví.

pečená zelenina

Bezmasá jídla

ovocný koláč

Dezerty a pečení

pizza recept

Těstoviny a pizza