cukr

Víte jak zdravě sladit a jaký cukr použít? (1/2)

V supermarketech či v různých obchůdcích se zdravou výživou se už dnes můžete setkat s opravdu bohatou nabídkou sladidel. Asi jste však postřehli, že mezi samotnými sladidly jsou poměrné velké cenové rozdíly a proto si určité kladete otázku, proč je to tak? Ve dvoch následujících článcích se vám pokusíme vysvětlit základní informace, aby jste věděli jak zdravě sladit.  

Chcete vědět jak zdravě sladit a jaký cukr použí?

Jelikož se blíží víkend, začneme těmi méně používanými, aby jste měli čas si z nich i něco během následujících volných dní upéct.

Javorový sirup

Když se řekne javorový sirup, první co vás určitě napadne je to, že pochází z Kanady. Co by jste však ješté měli vědět?

jak zdravě sladit

  • jeho výroba je velmi náročná, což se samozřejmě odráží na vyšší ceně
  • je považován za nejzdravější sladidlo, hlavně díky vysokému obsahu živin
  • je bohatý na antioxidanty, které účinně bojují proti rakovině a cukrovce
  • zajímavostí je, že má i antibakteriální účinky
  • má vysoký obsah zinku a manganu, které podporují srdce, imunitní systém a mužskou prostatu
  • je zdrojem vápníku, hořčíku, železa, fosforu a vitamínů sk. B
  • důležité také je, že obsahuje méně kalorií než med

Recepty s obsahem javorového sirupu najdete zde: javorový sirup

Stévie

Někteří z vás o stévii už něco zaslechli, jiní ji dokonce ve své kuchyni už i používají. Co jsme však o stévii ještě neřekli?

jak zdravě sladit

  • je 30 – 50 x sladší než rafinovaný cukr
  • zelené listy nebo prášek je přírodně nezpracované sladidlo, které se hodí hlavně na ochucení čajů a nápojů
  • běžně dostanete koupit tzv. bílý prášek, který je 300 x sladší než cukr (k dostání jsou přímo i tzv. stéviové tabletky = v podobném obalu jako sladidlo pro diabetiky)
  • je k dispozici i v tekuté formě, díky čemu se hodí do receptů, kde se běžně používá např. javorový sirup, agávový sirup …
  • je výborná nejen pro diabetiky, ale i pro lidi s kvasinkovými onemocněními a rakovinou

Více se o zdravotním přínosu stévie na naše zdraví + recepty dočtete zde: stévie

Kokosový cukr

Když sa řekne kokos, všichni hned vědí o čem je řeč. Avšak jen málokdo ví, že existuje i tzv. kokosový cukr, který se získává z květů kokosové palmy. Víte, v čem je jedinečný?

jak zdravě sladit cukr

  • nektar sa sbírá ručně, následně se pomalu ohřívá, aby se odstranila prebytečná vlhkost
  • v porovnání s klasickým cukrem je o něco méně sladký, není tak křupavý a už vůbec necítíte, že je to kokos
  • je k dispozici i v tekuté formě
  • má kávovo-karamelovou příchuť a v porovnání s třtinovým cukrem má jemnější krystalky
  • je dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, železa a zinku
  • je také zdrojem vitaminu C a vitamínů sk. B
  • je vhodný i pro diabetiky

Ve druhé části přineseme info o hnědém třtinovém cukru, melase, sladu a březovém cukru – Víte jak zdravě sladit a jaký cukr použít? (2/2)

Věříme, že jsme vám v naší první části článku o cukrech odpověděli na otázku: jak zdravě sladit a také doufáme, že si brzy přečtete i náš druhý článek.