frittata

Co dům dal: vydatná frittata s cizrnou a špenátem

Frittata je v podstatě cokoliv co dům dalzapečené s vejci. Výběr ingrediencí závisí na osobních preferencích nebo od toho, co právě máte k dispozici. Bez vajec to ale nejde.

Jelikož tento recept je plný vydatných bílkovin, je vhodný zejména jako snídaně nebo oběd. Pokud se nebudete přejídat, může posloužit tato frittata i jako časný večeře. Cizrna je kvalitní luštěnina, která nenafukuje a další kvalitní luštěnina je obsažena v tofu. Špenát zase nabízí mnohé důležité vitamíny, které vaše tělo potřebuje. Ostatní ingredience jsou hlavně o chuti.

Frittata s cizrnou a špenátem

Úžasné na tomto receptu je i to, že celá příprava is pečením zabere asi 15 minut.

Co potřebujeme: Postup:
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 opečená červená paprika
  • 200g cizrny v konzervě (1/2 konzervy)
  • 180 g Tofu uzené (1 balení)

tofu

  • 1 lžičku uzené papriky
  • 1 lžičku směsi provensálských bylinek (nebo jiného vašeho oblíbeného bylinného koření)
  • 2 velké hrsti čerstvého špenátu
  • 5 vajec
  • sůl, pepř
  1. Jemně nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na pánvi na kvalitním olivovém oleji do sklovita.
  2. Červenou papriku a tofu nakrájejte na kostky o velikosti asi jako jsou kulky cizrny. Cizrnu, červenou papriku i tofu přidejte do pánve a posypte uzenou paprikou a bylinkami.
  3. Pečte pár minut všechno dohromady, pak přidejte špenát a míchejte dokud špenát v pánvi mírně nezvadne.
  4. Přidejte vejce, sůl a pepř, míchejte, aby se vajíčka zamíchali do celé směsi, pak nastavte teplotu na mírný stupeň.
  5. Předehřejte si další, stejně velkou pánev vymazanou olivovým olejem a přiložte ji k první tak, abyste fritatu mohli do převrátit a opéct iz druhé strany. Můžete k tomu použít i gril a zapéct ji v původní pánvi. Opékejte jen jednu dvě minuty, dokud frittata nemá zlatavěhnědou barvu.
  6. Po dopečení fritatu jemně uvolněte z okraje pánve nožem a vyklopte na velký talíř tak, aby byla hezčí strana směrem nahoru. Posypeme trochou mořské soli.
  7. Před krájením nechte bochník mírně vychladnout. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

Tip:

Ideální přílohou je salát z listové zeleniny nebo míchaný zeleninový salát. Pokud máte chuť, dejte si celozrnný chléb, ale frittata je i bez něj dost vydatná.


Doporučujeme vyzkoušet i:

quisch so spenatom frittata

Zdroj obr.: dreamstime.com