Frittata je v podstatě cokoliv „co dům dal“ zapečené s vejci. Výběr ingrediencí závisí na osobních preferencích nebo od toho, co právě máte k dispozici. Bez vajec to ale nejde.
Jelikož tento recept je plný vydatných bílkovin, je vhodný zejména jako snídaně nebo oběd. Pokud se nebudete přejídat, může posloužit tato frittata i jako časný večeře. Cizrna je kvalitní luštěnina, která nenafukuje a další kvalitní luštěnina je obsažena v tofu. Špenát zase nabízí mnohé důležité vitamíny, které vaše tělo potřebuje. Ostatní ingredience jsou hlavně o chuti.
Frittata s cizrnou a špenátem
Úžasné na tomto receptu je i to, že celá příprava is pečením zabere asi 15 minut.
Co potřebujeme: |
Postup: |
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 opečená červená paprika
- 200g cizrny v konzervě (1/2 konzervy)
- 180 g Tofu uzené (1 balení)

- 1 lžičku uzené papriky
- 1 lžičku směsi provensálských bylinek (nebo jiného vašeho oblíbeného bylinného koření)
- 2 velké hrsti čerstvého špenátu
- 5 vajec
- sůl, pepř
|
- Jemně nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na pánvi na kvalitním olivovém oleji do sklovita.
- Červenou papriku a tofu nakrájejte na kostky o velikosti asi jako jsou kulky cizrny. Cizrnu, červenou papriku i tofu přidejte do pánve a posypte uzenou paprikou a bylinkami.
- Pečte pár minut všechno dohromady, pak přidejte špenát a míchejte dokud špenát v pánvi mírně nezvadne.
- Přidejte vejce, sůl a pepř, míchejte, aby se vajíčka zamíchali do celé směsi, pak nastavte teplotu na mírný stupeň.
- Předehřejte si další, stejně velkou pánev vymazanou olivovým olejem a přiložte ji k první tak, abyste fritatu mohli do ní převrátit a opéct iz druhé strany. Můžete k tomu použít i gril a zapéct ji v původní pánvi. Opékejte jen jednu – dvě minuty, dokud frittata nemá zlatavě–hnědou barvu.
- Po dopečení fritatu jemně uvolněte z okraje pánve nožem a vyklopte na velký talíř tak, aby byla hezčí strana směrem nahoru. Posypeme trochou mořské soli.
- Před krájením nechte bochník mírně vychladnout. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.
|
Tip:
Ideální přílohou je salát z listové zeleniny nebo míchaný zeleninový salát. Pokud máte chuť, dejte si celozrnný chléb, ale frittata je i bez něj dost vydatná.
Doporučujeme vyzkoušet i:

Zdroj obr.: dreamstime.com