dýňový koláč

Dýňový koláč s tofu na styl cheesecake

Na podzim najdeme dýně všude. Těší nás, že tento krásně zbarvený plod přírody si nachází stále více oblíbenců. My jsme se rozhodli zpracovat ho trochu netradičně a výsledek stál za to. Upekli jsme úžasný, podzimem vonící dýňový koláč s tofu, na způsob cheescake.

Dýňový koláč s tofu na styl cheescake

Nepoužili jsme žádnou mléčnou bílkovinu, ani vejce, vystačili jsme si s tofu, máslovou dýní (může být i hokkaido dýně), troškou cukru a rostlinného tuku. A nezapomínejme na základ, rozdrcené sušenky použijte jakékoliv vám vyhovují. A vznikl z toho velmi chutný dýňový koláč.

Přečtěte si také článek Jak nahradit suroviny v pečení – zdravé pečení

Co potřebujeme: Postup:
  • 200 g rozdrcených sušenek (ideálně je rozdrtíte v mixéru)
  • 100 g rostlinného tuku nebo másla
  • 360 g tofu natural (2 balení)
  • 100 ml sójového mléka
  • 500 g dýňového pyré (připravíte si ho tak, že asi 30-40 minut pečete nakrájenou máslovou dýni nebo hokkaido na 220 stupních a pak z ní vydlabede dužinu, kterou rozmačkáme, nebo rozmixujete na pyré)
  • 2 PL třtinového cukru (případně zvolte alternativní sladidla)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku mletého hřebíčku
  • 0.5 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžičku mleté vanilky nebo 1 vanilkový cukr
  • Případně skořicový cukr na posypání

 

  1. Rozdrcené sušenky smícháme se změklým rostlinným tukem tak, aby nám vznikla drobenka. Pomocí lžíce ji namačkáme na dno dortové formy (my jsme použili formu o průměru 23 cm).
  2. Ponorným mixérem smícháme tofu se sójovým mlékem do hladké hmoty. Přidáme dýňová pyré, cukr a promícháme.
  3. Nakonec vmícháme směs koření a vanilky a řádně promícháme, aby se celá dýňová směs rovnoměrně ochutila.
  4. Dýňovou směs naneseme na sušenky ve formě, uhladíme povrch a dáme péct.
  5. Pečeme asi 40 minut na 200 stupních (sledujeme, kdy se okraje koláče začnou oddělovat od formy a povrch koláče je na dotek pružný a nelepivý).
  6. Vypneme a necháme v chladnoucí troubě alespoň půl hodiny odpočívat.
  7. Před podáváním můžeme posypat skořicovým cukrem.

dýňový koláčPokud se obáváte, že jste koupili příliš velkou dýni a nespotřebujete ji, nezoufejte. Dýňový koláč si můžete upéct i příště. Stačí, když přebytečné dýňové pyré zamrazíte v uzavíratelné krabičce. V mrazáku vám vydrží i několik týdnů. Nebo rovnou vyzkoušejte i další naše inspirace jak zužitkovat dýni.

 

Najděte inspiraci i v dalších našich receptech:

banánovo kokosový nepečený koláč

Dezerty a pečení

TOFU-pizza

Těstoviny a pizza

zapekaná zelenina

Bez masa

Menu Title