muffiny

Hruškové muffiny bez laktózy a cukru

Podzim s sebou přináší spoustu dobrého. Jedinečné barvy přírody, šumění padajícího listí, zrání oblíbeného ovoce. Náš dnešní recept na hruškové muffiny z celozrnné mouky, bez klasického cukru a laktózy vás inspiruje k tomu, jak můžete zužitkovat sladké plody podzimu.

Hruškové muffiny bez laktózy a cukru

Připravili jsme pro vás zdravější alternativu klasických muffinů. Žádný bílý cukr, na slazení využíváme zejména sladké ovoce a kokosový cukr. Místo klasické mouky jsme použili celozrnnou. Nepoužili jsme ani kravské mléko nebo máslo, takže naše muffiny budou vhodné i pro lidi s bezlaktózovou dietou. My jsme je napekli v mini verzi a potěšili jsme tak zejména děti na snídani.

V receptu jsme použili i oblíbené zimní koření skořici a hřebíček. Mají zahřívací účinek na organismus.

 

Co potřebujeme: Postup:
  • 2 vejce
  • 50 g kokosového cukru (případně si najděte svoji alternativu zdravého slazení)
  • 100 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 125 ml zakysaného sójového nápoje
  • 85 g rostlinného tuku
  • 1 velká hruška (ne příliš měkká)
  • špetka soli

 

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  2. V misce vyšleháme vejce s kokosovým cukrem do bledé pěny, pak přidáme změklý rostlinný tuk a řádně jej vmícháme.
  3. Oba druhy mouky prosejeme spolu s kořením a kypřícím práškem do vajíčkové směsi a vmícháme je pomocí vařečky. Přidáme zakysané sójové mléko a zamícháme. Těsto necháme asi čtvrt hodinu odpočívat.
  4. Muffinům nepřekážejí moučné hrudky, právě naopak. Snažme se proto mouku a mléko vmíchat jen tolik, aby se promíchaly jednotlivé směsi. Pokud bychom směs příliš promíchaly, muffiny by zůstaly gumové.
  5. Hrušku nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme a na závěr ji jemně vmícháme do muffinové směsi.
  6. Naplníme muffinové minikošíčky a pečeme asi 18 minut.

 

muffiny

Pokud muffiny milujete, inspirujte se i našimi dalšími recepty na sladké nebo slané verze této dobrůtky.

Hruškové muffiny, které jsme vám dnes představili, můžete obohatit o ovesné vločky (odeberte však stejné množství mouky, kolik přidáte vloček). Náš recept vystačí na jeden minimuffinový plech (24 ks), nebo na dvanáct klasických muffinů. Vyzkoušejte je i s jablky, chutnají výborně.

 

 

 

 

 

pečená zelenina

Bezmasá jídla

čokoládovo kokosový koláč

Dezerty a pečení

špagety bolognese

Těstoviny & pizza