hruškový koláč

Hruškový koláč s karamelem ze špaldy

Představte si spojení voňavé hrušky, sladkého karamelu a šťavnatého těsta se speciálním, doma namíchaným podzimním kořením. Přesně tyto ingredience jsme správně zkombinovali a napekli pro vás hruškový koláč s karamelem, ze špaldové mouky az hnědého cukru.

Hruškový koláč s karamelem ze špaldy

Kromě toho, že si dnes spolu upečeme skvělý podzimní dezert, naučíme vás namíchat si doma speciální podzimní koření, které můžete použít při pečení perníku, koláčů ke kávě nebo čaje či chutných malých křupavých koláčků. Namíchejte si ho rovnou více a v uzavřené skleněné nádobě vám vydrží do jara. Pusťme se tedy spolu do pečení, na jeho konci nás čeká úžasný hruškový koláč s karamelem.
Co potřebujeme: Postup:
Na těsto:

Na karamel:

  • 50 g másla
  • 100 g hnědého cukru
  • Plus asi 3 velké tvrdší hrušky

Náš tip:

  • Pokud patříte mezi ty, kteří museli ze svého jídelníčku vyloučit laktózu, nezoufejte. Obrácený hruškový koláč si umíte připravit i z rostlinných verzí použitých mléčných výrobků. Máslo nahraďte rostlinným tukem a namísto klasického mléka doporučujeme použít neutrální sójový nápoj, který nebude přebíjet chuť koření.
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Ve větší míse smícháme suché přísady (špaldovou mouku, kypřící prášek a směs koření). Pořádně promícháme, aby se koření rovnoměrně rozvrstvilo.
  3. V jiné míse utřeme změklé máslo se 100 g hnědého krystalového cukru do nadýchané konzistence.
  4. Přidáme celá vejce a opět řádně promícháme.
  5. Do máslové směsi přidáme asi polovinu moukové směsi a mixérem vmícháme. Přilijeme mléko a promixujeme a nakonec dosypeme druhou polovinu sypké směsi a promícháme.
  6. V pánvi dáme tát máslo a zbývajících 100g cukru, dokud se zcela cukr nerozpustí. Tuto směs nalijeme do dortové formy nebo kulatého plechu na pečení.
  7. Na karamel poklademe na plátky nakrájené hrušky tak, aby se překrývaly a nezbývalo volné místo. Pro lepší chuť dejte klidně dvě vrstvy hrušek.
  8. Na hrušky opatrně nalijeme těstovou směs a dáme péct asi na 30-40 minut. Pomocí špejle odzkoušejte, zda je těsto propečené (pokud ji po zapíchnutí do středu koláče vytáhnete suchou, koláč je hotový).
  9. Vyjmeme z trouby, necháme úplně vychladnout a před podáváním můžeme dozdobit vyšlehanou neoslazenou šlehačkou nebo tekutým karamelem.

hruškový koláč

 

Vřele doporučujeme odzkoušet tento hruškový koláč, je úžasný. Dobrou chuť přejeme.

Inspirujte se i našimi dalšími úžasnými koláčky dezerty a pečení