Vegetarian Barbecue,  marinated vegetables and tofu kebabs on a grill

Jak se griluje tofu

Grilování je jistý druh umění. Nestačí při něm pouze pokládat ingredience na mřížku, čekat, že bez pomoci chytí správnou barvu a naplní vůní celé okolí. K dosažení křupavého a uvnitř šťavnatého výsledku je potřeba trochu zkušeností a zejména vědět pár triků. K dokonalé chuti třeba využít i různé marinády. To vše platí i při tofu. Viz pár užitečných rad jak správně grilovat tuto sojovou pochoutku.

Vybírejte vhodný typ tofu

Jednou z nejzásadnějších věcí ještě před samotnou přípravou je výběr vhodné příchutě tofu, které spolu s dalšími ingrediencemi budou tvořit základ grilovaného jídla. Chcete-li si s chutěmi pohrát, sáhněte po neutrálním, bílém tofu. Právě při něm můžete experimentovat s různými marinádami. Bílé tofu má tu výjimečnou vlastnost, že se přizpůsobí chuti marinády, bylinek, nebo dalších přísad. Samo o sobě totiž výraznější chuť nemá, čímž vám při grilování nechává takříkajíc „volnou ruku.“

Krájejte na hrubší pláty

Jak cihličku tofu správně rozkrájet? Určitě se nedoporučuje grilovat ji celou, ale na druhé straně je třeba dát pozor, aby kousky nebyly ani příliš tenké.

Optimální tloušťka by se měla pohybovat kolem jednoho centimetru. Tvar už zůstává na vaší fantazii a kreativitě – buď tofu rozkrájíte na pláty, nebo zvolíte kostky či trojúhelníky.

Nezanedbejte vysoušení

Tofu bývá balené v nálevu, aby se nevysušilo a zároveň si zachovalo čerstvost. Před jakoukoliv přípravou však nesmíme zapomenout výrobek důkladně vysušit. Po vyjmutí z obalu a nakrájení všechny kousky vysušte papírovými utěrkami a případně z nich ještě jemně vymačkejte přebytečnou vodu.

Čím lépe je vysušíte, tím pevnější zůstanou. Nadbytečná tekutina může také potlačit požadovanou chuť z namíchaných přísad, čímž by grilování ztratilo význam.

Marinujte

Dále přichází na řadu jeden z nejdůležitějších kroků přípravy – dochucování. Odstraněnou vodu nahrazujeme marinádou a kořením, které v závislosti na délce namáčení ovlivní intenzitu chuti grilovaného tofu.

Špatnou volbou při namíchávání rozhodně není olivový olej či sojová omáčka. Z koření doporučujeme využít čerstvý tymián, oregano, sušený česnek, kurkumu nebo kari a zapomenout byste neměli ani na sůl.

Do připravené marinády ale můžete znovu namočit už i hotové ugrilované jídlo. To zajistí nejen lákavější vzhled při servírování, ale také dodatečně zvýrazní namíchanou chuť. Ten správný šmrnc na závěr dodá pár kapek citrónové šťávy.

Připravte gril na grilování

Tajemství dobrého výsledku při grilování je ukryto v připraveném a poctivě vyčištěném grilu. Někteří lidé jsou zvyklí svůj gril čistit po konzumaci jídel, ale tento způsob není nejefektivnější. Mnohem jednodušší je čištění na začátku grilování – „dokud je žhavý,“ kdy všechny zaschlé nečistoty povolí a dají se snadno odstranit grilovacím štětcem.

Předehřátý gril zároveň nezapomeňte pořádně naolejovat. Olejem potírejte tofu i při grilování. Výsledkem bude křupavá kůrka a šťavnaté jádro.

Rada na závěr

Tofu často funguje jako náhrada masa, díky čemuž se začalo i podobným způsobem připravovat. Na jeho dodělání však není nezbytná střední až vysoká teplota grilování. V mnoha případech si vystačí i s nižší teplotou, protože má vláčnější konzistenci a prakticky žádný tuk.

Vyhýbejte se také přímému ohni. Pokud je třeba, dělejte tofu raději na mírném plameni a déle. Zachováte tak přirozenější chuť a barvu. Příprava za těchto podmínek trvá přibližně 20 minut.

Posledním krokem je už jen výběr přílohy. S grilovaným tofu výborně chutná například restovaná zelenina s opékanými bramborami ve slupce. Přílohu ale můžete i zcela vynechat. Alternativou je zdravý tofu špíz s cuketou a dalšími přísadami.

Pokud jste dostali chuť na jarní grilování, sledujte nás. V červnu vám přineseme zdravé a lehké recepty, kterými otevřete grilovací sezónu.