omáčky

Lahodné omáčky ke grilování s kamarády

Období grilování je v plném proudu a mnozí z nás hledají ty nejvhodnější způsoby, jak na své okolí zapůsobit vhodně připraveným masem nebo zeleninou. Určitě nám dáte za pravdu, že tím nejdůležitějším jsou právě omáčky, které dodají takovému jídlu tu správnou chuť a rozmanitost. 

Lahodné omáčky ke grilování s kamarády

Připravili jsme si pro vás 3 různé druhy omáček, tak věříme, že si každý z vás najde tu svoji.

Recept 1: Omáčka z grilovaného lilku

Táto omáčka má jemně pálivý nádech, obsahuje zeleninu (dokonce i grilovanou), takže se hodí nejen k masu či zelenině, ale i např. k čerstvě upečenému chlebu či pečivu.

Co potřebujeme: Postup:
  • 2 ks lilků
  • 100 ml natural tofu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 ČL čerstvé petrželky, nasekané najemno
  • olivový olej

 

  1. Lilky překrojíme na půlky a v osolené vodě je vaříme cca 10 minut
  2. Když jsou lilky uvařené (ani měkké a ani tvrdé), grilujeme je do měkka a následně je oloupeme
  3. Spolu s ostatnými ingrediencemi je vložíme do mixéru a rozmixujeme na krém
  4. Takto připravenou pomazánkuku podávame nejlépe vychlazenou

Recept 2: Oblíbená rajčatová omáčka

omáčky

Tato omáčka je symbolem tradičně zkombinovaných ingrediencí, které se výborně hodí hlavně k masu. Na své si asi přijdou spíše mužské polovičky.

Co potřebujeme: Postup:
  • 2 šálky uvařených rajčat, rozmixovaných v mixéru
  • 1/2 šálky jablečného octa
  • 5 PL medu
  • 1/2 PL mletého černého koření
  • 1/2 PL najemno nasekané cibule
  • 1/2 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL šťávy z citronu
  • 1 PL worčesterové omáčky
  1. Všechny ingredience dáme do mixéru, dobře rozmixujeme a podávame v kombinaci s masem nebo opečenými bramborami

Recept 3: Omáčka z avokáda a bylinek

Podobně jako první varianta, i omáčka z avokáda a bylinek je vhodná k masu, zelenině a také ke grilovaným rybám.

Co potřebujeme: Postup:
  • 2 1/2 zralého avokáda
  • 1/4 šálku čerstvého kopru
  • 1 1/2 PL čerstvé petrželky
  • 1 PL čerstvé bazalky
  • 2 PL olivového oleje
  • 3 ČL citronové šťávy
  • 1/2 šálku studené vody
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  1. Oloupaná avokáda vložíme do mixéru, přidáme kopr, petrželku, bazalku, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a sů a rozmixujeme
  2. Během mixování přidávame vodu podle požadované hustoty
  3. Podávame vychlazenou

Pokud vám zbylo nějaké to avokádo navíc, připravte si oblíbenou guacamole pomazánku, která díky obsahu chilli dodá vašemu grilování ten správny nádech.

Věříme, že vám budou naše omáčky k oblíbenému grilování chutnat. Přejeme vám dobrou chuť.