jarnykolac

Lehký salát s grilovaným uzeným tofu

Recept od známé blogerky Anety Orosiovej, zakladatelky projektu Jem iné.

Na jaře obvykle opět začleňujeme do našich jídelníčků saláty. Snadno se však může stát, že nás rychle omrzí. Experimentujte proto is jejich chutí a ingrediencemi. Lehký salát s uzeným tofu a medvědím česnekem bude příjemnou zeleninovou změnou.

Co potřebujeme: Postup:
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 balení uzené tofu
  • 2 ks jarní cibulky
  • 4 ks mrkve (karotky)
  • Himálajská sůl
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Hrst mandlových lupínků
  • Domácí pesto z medvědího česneku 
  • olivový olej
  • šťáva z citronu
  • Chřest očistíme, odkrojíme asi 2 cm spodní strany stonky, které jsou zdřevnatělé, oloupeme ji a blanšírujeme dvě až tři minuty ve vroucí vodě s trochou soli a kapkou citronové šťávy. Chřest překrojíme na polovinu.
  • Mezitím si připravíme mrkev. Očistíme ji a škrabkou na brambory nebo zeleninu oškrábeme tenké podlouhlé pruhy které omastíme kapkou olivového oleje a smícháme s nasekanou jarní cibulkou a dochutíme pepřem.
  • Tofu vyjmeme z obalu, zlehka utřeme do papírové utěrky a posolíme podle chuti. Nakrájíme na menší části a na olivovém oleji opečeme na grilovací pánvi. Tofu dáme stranou a na pánvi asi 2 minuty z každé strany grilujeme osolenou a okořeněnou chřest tak, abychom vytvořili krásnou mřížku na povrchu.
  • Následně opečeme dozlatova mandlové lupínky.
  • Podáváme vše spolu a v závěru dochutíme pestem z medvědího česneku.