soy milk

Objevte kouzlo sojového nápoje

Výhody rostlinné alternativy kravského mléka využívají zejména příznivci zdravé výživy a lidé s alergiemi. Sojové mléko je však vhodným zpestřením pro každého. Ať už si ho připravíte sami nebo koupíte hotový produkt, určitě zjistíte, že v kuchyni má mnoho výhod.

Hlavní složkou sojového nápoje, jak již název napovídá, jsou sojové boby. Proces výroby je velmi jednoduchý. Hlavními přísadami jsou pouze sója, voda a případně špetka soli. Finální produkt vzniká opakovaným namáčením, drcením a vařením bobů. Poslední fází je mixování s vodou a následné přecedění. Přesto, že je proces přípravy velmi jednoduchý, zabere dost času. Ušetřit jej můžete koupí hotového výrobku.

V kuchyni je plnohodnotnou náhradou

Při přechodu na sojové mléko přichází často otázka, zda dokáže plnohodnotně nahradit kravské mléko i při přípravě tradičních jídel.

Využití nápoje je ve skutečnosti velice široké. Jeho chuť výborně pasuje k cereáliim na snídani, přičemž dobrou volbou je i při přípravě  zdravého smoothie. Sojové mléko si ale poradí i s náročnějšími recepty. Vhodnou alternativou je například při přípravě marinád nebo omáček a zvládne i složité zapékání a gratinování.

Výjimkou nejsou ani sladkosti. Labužníci si mohou pochutnat na ovocných palačinkách nebo čokoládovém dezertu, který navíc připraví během pár minut.

Výživnější než klasické mléko

Výhodou sojového nápoje, vedle všestranného využití v kuchyni, zůstává jeho vysoký obsah nutričních látek. Nejenže ve srovnání s kravským mlékem obsahuje výrazně méně chemikálií, kalorií a tuku, ale zároveň neobsahuje ani žádný cholesterol. Pro alergiky je plusem také absence laktózy nebo lepku.

Navíc je rostlinný nápoj významným zdrojem bílkovin, železa a celé řady důležitých vitamínů B. Díky svému složení je velmi lehce stravitelný, přičemž při pravidelné konzumaci může dokonce sloužit i jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Na svědomí to mají tuky, které tvoří většinou nenasycené mastné kyseliny.

Upravte si chuť podle sebe

Sojové mléko můžete využít i jako základ pro vytvoření dalšího nápoje s novou příchutí. Například můžete zkusit domácí mandlové mléko, jemuž kromě ořechů dodá správnou chuť také med a trochu skořice.