AdobeStock_116066318-e1485507535921

Očista organismu: Proč je prospěšná pro váš organismus?

Detoxikací zbavíte tělo nejen toxinů a usazenin, ale můžete předejít i mnohým nemocem. Zapomeňte na hladovky a místo toho si přidejte k běžné stravě potraviny, kterými očistíte tělo i mysl. Za odměnu získáte více energie, lepší imunitu či překvapení ve formě nižší váhy. Stačí, když dodržíte těchto 5 bodů.

1. Jak začít a kdy skončit

Ještě před zahájením očistné kúry je třeba si uvědomit, že očista není půst. Organismus byste proto měli na detox připravit postupně, aby tělo nezažilo příliš velký šok. Délka detoxikace je vždy individuální záležitost, která se odvíjí od zdravotního stavu či druhu očisty.

Očistu však praktikujte alespoň do té doby, dokud vám nebude lépe, nebo nedosáhnete výsledku, který jste si předem stanovili. Detoxikace organismu se ale nedoporučuje při chorobách a při oslabeném organismu, kdy tělo potřebuje plnohodnotnou stravu bez výraznějších změn.

2. Voda – základ fungování těla

Naše tělo se neobejde bez vody ať už hubneme, nebo ne. Při očistě, respektive již před ní, byste však za den měla přijmout určitě více vody než obvykle. Čistá voda totiž v první řadě očistí organismus a připraví tak tělo na celý proces, ale zároveň hydratuje a regenereuje buňky. Sklenicí čisté vody půlhodinu před jídlem hydratujete žaludeční sliznici a zlepšujete tím celkové trávení. Doporučeným denním příjmem vody jsou dva litry, ale během očisty je ideální své tělo postupně naučit alespoň na tři litry.

3. Zdravá zelená zelenina

Dalším krokem k úspěšnému detoxu je obohatit jídelníček o zeleninu. Všechny zelené potraviny obsahují přírodní látku chlorofyl, která je silným antioxidantem. Tím, že je zásaditá navíc brání před překyselením organismu. Vmíchejte do svých jídel například špenát, celer, kopřivu, listový salát, zelenou papriku, brokolici nebo vlastně jakoukoliv zelenou zeleninu či ovoce. Čerstvé a syrové, odšťavněné nebo rozmixované do smoothie – výběr je jen na vás. Tělo vám poděkuje později a chuťové buňky už nyní.

4. Dejte červenou toxinům

Sytě červená zelenina svou specifickou chutí zpestří jídelníček, který bude nově lehčí ale stejně bohatý na živiny. Nejvíc potřebných vitamínů z červené zeleniny dostanete, pokud si ji připravíte jako šťávu. Je to především díky vysokému obsahu draslíku, hořčíku a vitaminu C, které se tepelnou úpravou postupně ztrácejí. Pokud nemáte rádi čerstvou zeleninu, vyzkoušejte například sirup z řepy. Chutný a mimořádně zdravý nápoj obsahuje bílkoviny, železo, hořčík, měď, zinek, fluor, mangan, vitaminy B1 a B2 a mnoho dalších živin, kterými si zároveň můžete zlepšit kvalitu nehtů, zbavit pleť nečistot nebo zpevnit vlasy. Nejde však pouze o červenou řepu – zdravými alternativami jsou také paprika, ředkvičky či jiná červená zelenina.

5. Bylinkami k úspěšnému konci

Ne nadarmo jsou bylinky základem dobrých rad naších babiček. Právě ty udrží tělo v kondici i po skončení očisty. Bylinkovými čaji z nich získáte potřebné živiny a přitom vás ještě příjemně zahřejí. Výtažkem z lopuchu si můžete pročistit krev, kopřivou pročistíte celý organismus od toxinů a pampeliškou detoxikujete krev a čistíte ledviny. Stejně zdravé jsou například i máta, šalvěj, bříza nebo šípek. Požadovaný efekt však dosáhneme především podomácku sušenými bylinkami, ne čaji ze sáčku.