Christmas cookies with festive decoration

Pečené dobroty z tofu k Vánocům

Tofu je jedna z mála potravin, která se v receptech přizpůsobí chuti ostatních ingrediencí. Hospodyňky si zvykly ho používat v sladkých koláčích nebo slaném pečivu, které jsou oblíbené zejména v období Vánoc. Naučte se, jak tofu správně použít i při pečení.

Speciality, které zaujmou

Pečené recepty z tofu můžete variovat libovolně podle sebe. Tofu stačí rozmixovat nebo rozmačkat mezi prsty, čímž vytvoříte základní hmotu na koláčky. Z ní dále připravíte po přidání mouky, cukru, prášku do pečiva a dalších ingrediencí jednolité těsto. Stejný základ z tofu můžete použít i při přípravě tvarohu spolu s mlékem, citronovou šťávou a agávovým sirupem.

Vynikající inspirací na sladké pečivo jsou perníkové cookies. Jejich příprava je velmi jednoduchá a skutečně zabere pouze několik minut. Mlsnější jazyky si mohou pochutnat na skořicových donutech, ve kterých sladkou chuť navíc zvýrazní med a vanilka. Pečeme je na vymazaném plechu, dokud nechytí správnou barvu.

Čokoláda s tofu ladí

Ze sladkých ingrediencí je však pro tofu nejlepším doplňkem hořká čokoláda a kakao. Moučníky totiž díky tofu zůstanou vláčnější a nezatíží tolik organismus. Proto bývají dobrou tečkou zejména po obědě nebo lehké večeři.

Vyzkoušejte například čokoládový koláč s tofu nebo brownies. Kombinací tofu, čokolády a kakaa získáte potřebnou energii a ve srovnání s tradičními recepty jsou také zdravější. Díky tofu totiž obsahují mnohem více bílkovin, vápníku či železa. Dezerty na závěr ozdobujte agávovým sirupem nebo sekanými ořechy.

Zapékání s tofu i na slano

Pokud vám dojdou nápady nebo jste milovníky slaného, připravte si vánoční cukroví s tofu i na slano. Použít můžete uzené tofu, které těstu dodá příjemnou chuť a je díky němu křehké a více nadýchané. Cukroví nakonec posypte sezamem, lněnými semínky nebo hrubozrnnou solí.