AdobeStock_115283834-650x433

Recepty, které vás postaví na nohy

Jídlo v první řadě zažene hlad, ale někdy dokáže pomoct i při zdravotních potížích. Zelenina a bylinky mohou například posílit imunitu, zlepšit trávení, pomoci při rychlejším uzdravení a mnohé dokonce mají antibiotické účinky. Odstartujte jaro chutnými recepty, které vás postaví na nohy.

Zázvorem proti migrénám
Zázvor je velmi účinným pomocníkem nejen při nachlazení, ale také při bolestech hlavy a migrénách. Tato kořenová zelenina vám pomůže díky několika aromatickým složkám. Patří mezi ně silice a pikantní látka gingerol. Díky nim zázvor tlumí srážlivost krve, zabraňuje množení bakterií a virů, kromě toho má také schopnost prohřát celé tělo.

S konzumací zázvoru byste to však neměli přehánět. Doporučená denní dávka pro dospělé lidi je maximálně čtyři gramy za den, respektive v jednom jídle během dne. Zázvor se hodí téměř do každého receptu. Vyzkoušejte například mrkvovou polévku se zázvorem a Harissa.

Zlepšete si trávení mátou
Máta peprná je pomocníkem při všech potížích spojených s trávením – zmírňuje nadýmání, podporuje tvorbu trávicích šťáv, potlačuje zvracení a také povzbuzuje chuť k jídlu. Výsledek se dostaví již při pěti čerstvých lístcích. Máta se používá především v čajích, chutná i v různých smoothies či koktejlech, stejně dobře ale chutná i v jídle. Vyzkoušejte si s touto bylinkou připravit například salát z quinoi a tofu.

Hlívou na lepší obranyschopnost
Slovenská houba, hlíva ústřičná, je účinná při budování imunitního systému. Tato zdravá pochoutka se vyskytuje na kmenech nebo pařezech listnatých stromů, z nichž čerpá živiny užitečné i pro nás. Patří mezi ně vitamín B, D, C, proteiny, některé mastné kyseliny, stopové prvky mědi, železa, jódu, sodíku, zinku či selenu. Všechny tyto výhody můžete využít například prostřednictvím houbové polévky.

Pokud vás už nemoc dostala do postele, sáhněte i po česneku. Tiosulfináty, které obsahuje, mají antibiotické účinky – dokonce účinnější než lékařské antibiotika. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud ho sníte čerstvě rozmačkaný, ale pokud se na to necítíte, přidejte ho alespoň do oblíbeného jídla. Zkuste například čočkový salát s tofu a česnekem.

Léčivý zázrak hokkaido
Oranžová dýně hokkaido kromě výborné chuti pomáhá i při léčbě mnoha onemocnění. Hokkaido díky vitamínu A, C, B, E, vlánině, minerálům, draslíku, zinku, hořčíku či fosforu pročistí slinivku a slezinu, a proto ji lékaři doporučují diabetikům. Kromě toho pomáhá i při kožních alergiích, slouží jako prevence proti rakovině tlustého střeva, mužům léčí zvětšenou prostatu či posiluje ledviny. Vyzkoušejte dýni hokkaido plněnou dalšími zdravými ingrediencemi a vše spolu zapečte. Potěšíte tak chuťové pohárky, ale především váš organismus.