recepty z listového těsta

Recepty z listového těsta – jablečný závin

Když koncem srpna začnou první chladnější dny a deště a v zahradě u jabloní je napadaných kopec letních jablíček, to je pro nás signál oprášit recepty z listového těsta a k odpolední kávičce si napéct něco dobrého. Co takhle vyzkoušet dnes naši super lehký jablečný závin bez cukru a s tofu namísto tvarohu? Věřte nám, že jedna dávka vám nebude stačit a proto si rovnou nakupte suroviny dvojmo.

Recepty z listového těsta – jablečný závin

Praktické recepty z listového těsta nám otevírají cestu jak kreativně, rychle a chutně zužitkovat plody zahrad a sadů. Příprava jablečného závinu s tofu vám zabere minimum času a dokud se bude péct, zůstane vám čas na navaření oběda, po kterém vás bude čekat skořicí vonící domácí štrúdl.

Co potřebujeme: Postup:
  • 1 balení nízkotučného listového těsta (ideálně již rozváleného)
  • 6 kyselých letních jablíček
  • hrst rozinek
  • půl deci javorového nebo agávového sirupu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 balení tofu natural
  • šťávu z poloviny citronu

 

  1. Hotové listové těsto rozbalíme a uložíme na pracovní desku.
  2. Jablíčka oloupeme, zbavíme stonků a jaderníků a buď je nahrubo nastrouháme, nebo je nakrájíme na menší tenké kousky. V druhém případě si koláč uchová více šťávy.
  3. Jablka smícháme s rozinkami, citronovou šťávou, skořicí a javorovým nebo agávovým sirupem. Necháme krátce odstát, aby se jednotlivé chutě dobře propojili.
  4. Bílé tofu rozmačkáme vidličkou na drobenku“ podobnou tvarohu a naneseme ho v tenké vrstvě na připravené listové těsto.
  5. Na tofu naneseme jablečnou směs, necháme však ze všech stran asi 1.5 cm volno na zahnutí cesta.
  6. Opatrně srolujeme do závinu, boční konce přitlačíme, aby nám během pečení nevytékala šťáva ze štrúdlu ven.
  7. Pečeme asi 45 minut na 190 stupňů dozlatova.
  8. Po dopečení necháme vychladnout.

Další recepty z listového těsta naleznete zde listové těsto a z jablek si připravte taky zdravý jablečný ocet.

Přečtěte si zajímavé info o skořici v článku Bylinky a koření v kuchyni dokážou léčit.

Dnes jsme vám dali návod, jak zpracovat letní jablíčka, zvané také bílé nebo průsvitné, které jsou díky své intenzivní chuti a vůni velmi vhodné na vaření a pečení. Jsou kyselkavé, šťavnaté, po prozrátí však nabývají sypkou konzistenci, což ale jejich využití v kuchyni nebrání. Pokud sbíráte recepty z listového těsta, náš dnešní si určitě založte. Letní jablíčka v něm můžete zaměnit i za švestky, blumy nebo pozdní jablka.

 

recepty z listového těsta

 

Menu Title