rychlé recepty

Rychlé recepty: koláč z lesních hřibů v listovém těstě

Hřibová sezóna je v plném proudu, proto pokud přemýšlíte nad tím, co dobrého vykouzlit z čerstvě nasbíraných lesních hřibů, můžete kromě polévky nebo rizota vyskoušet i jiné rychlé recepty. My Vám dnes přinášíme hřibový koláč z listového těsta.

Rychlé recepty: koláč z lesních hřibů v listovém těstě

Na přípravu potřebujete listové těsto, které si můžete připravit sami doma nebo koupit v obchodě. Kromě čerstvých lesních hub si další suroviny můžeme vybrat podle vlastní chuti. My jsme chtěli zachovat výjimečnou chuť hřibů, proto jsme zvolili velmi jednoduchou kombinaci surovin, a namísto zakysané smetany jsme použili sójovou smetanu.

 

Co potřebujeme: Postup:
  • 1 ks hotového listového těsta
  • 200 g čerstvých lesních hub
  • sojová smetana podle potřeby
  • čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, oregano, kopr …)
  • 1 červená cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 žloutek na potření
  1. Listové těsto rozdělíme na polovinu, přičemž první polovinu rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, pomocí vykrajovátek vykrajujeme libovolné tvary (viz. obrázek).
  2. Druhá polovina listového těsta nám slouží k tomu, abychom díky ní vytvořili boky těsta (tedy tzv. misku, do které nalijeme hřibovou omáčku)
  3. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme houby a za stálého míchání restujeme cca 10 minut.
  4. Přidáme sójovou smetanu, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a na mírném ohni vaříme cca 5 minut.
  5. Směs odstavíme a rovnoměrně nalijeme do misek z listového těsta, které jsme si těsně předtím potřeli žloutkem.
  6. Takto připravené slané koláčky vložíme do předem vyhřáté trouby (cca 180 °C) a pečeme dozlatova.
  7. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Další recepty z listového těsta naleznete zde – Listové těsto. Pokud jste typ člověka, který dává přednost slaným koláčům a jídlům před sladkými, vyzkoušejte další slané rychlé recepty.

Zdravotní účinky: bazalka

rychlé recepty

  • velký obsah vitaminu C, minerálních látek, silic a tříslovin
  • příznivě působí na trávicí trakt, tedy zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání
  • povzbuzuje trávicí činnost
  • odbourává tuky a stimuluje tvorbu žluči
  • zlepšuje metabolismus
  • přírodní antidepresivum, zmírňuje bolesti hlavy
  • čistí močové cesty
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • antiseptikum – afty, zánět dásní, špatné hojení ran, opruzeniny, zánět hrdla

Věříme, že koláč z lesních hub zahrnete mezi rychlé recepty, které budete s oblibou každoročně v hřibové sezóne připravovat. Přejeme vám dobrou chuť.

 

pečená zelenina

Bezmasá jídla

ovocný koláč

Dezerty a pečení

pizza recept

TĚstoviny a pizza

Menu Title