salát z quinoa

Salát z quinoa s marinovaným tofu

Quinoa si ve světě získává stále více pozornosti a pomalu se zabydluje i v naší kuchyni. Připravili jsme pro vás jednoduchý a chutný salát, který si lehce přibalíte s sebou na oběd do práce, nebo do školy.

Salát z quinoa s marinovaným tofu

Quinoa se připravuje podobně jako rýže, vaří se v osolené vodě, cca 15 minut. Před tepelnou úpravou ji určitě propláchněte, abyste ji zbavili nahořklé chuti. My jsme si ji připravili na slano, ale její chuť je natolik neutrální a použití variabilní, že si ji můžete připravit s ovocem, medem, přidat do polévek.

 

Pokud přemýšlíte, zdali přidat marinované tofu, určitě vyzkoušejte opečené na olivovém oleji do křupava jemně připomíná klasickou topinku.

Co potřebujeme: Postup:
  • 1 šálek quinoa
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 PL olivového panenského oleje
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 1 žlutá paprika
  • rajčata
  • čerstvé bylinky kopr, petržel, máta, rukola,
  1. Quinoa si propláchneme pod horkou vodou a uvaříme v osolené vodě podle návodu (cca 15-20 minut, dokud se voda neabsorbuje). Necháme vychladnout a okapat z přebytečné vody.
  2. Marinované tofu zbavíme přebytečné tekutiny (stiskneme mezi papírovými utěrkami) a opečeme na troše olivového oleje do křupava.
  3. V misce promícháme šťávu z citronu, olivový olej, rozmačkaný česnek, sůl a pepř.
  4. Přidáme vychladlou quinoa, tofu, papriku, rajčata a bylinky a dobře promícháme.

Quinoa by určitě neměla chybět v jídelníčku, je zdrojem minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, vitaminy B, A, C, E, vysoký obsah aminokyselin, které jsou pro nás velmi důležité. A navíc neobsahuje lepek, čili je vhodná i pro celiaky.

Vyzkoušejte i další naše recepty:
zeleninový salát

Klasické chutě v zdravějším provední:

banánovo kokosový nepečený koláč

Dezerty a pečení

TOFU-pizza

Těstoviny a pizza

zapekaná zelenina

Bez masa