plates of food on the red cloth and cutting Board

Štědrovečerní menu bez masa

Podle tradice ten, kdo vydrží na Štědrý den držet půst až do slavnostní večeře, uvidí zlaté prasátko. Také štědrovečerní menu však při troše snahy připravíte bez masa. Chody večeře variujte libovolně podle sebe – ať už jde o polévku, salát nebo hlavní chod. Správnými ingrediencemi udržíte organismus zdravý a zároveň tak posílíte imunitu.

 Užitečné tipy ještě před přípravou

 Pokud chcete zažít zdravé Vánoce, pomoci si můžete již způsobem přípravy jednotlivých chodů. Stačí, když u smažených jídel vyměníte pánev za plech, a jídla si připravíte v troubě. Místo klasického oleje použijte olivový, kterým potřete plech (případně pečící papír) a vrchní část jídla.

Pokud si chcete udržet štíhlou linii i během svátků, vyzkoušejte jídla připravovaná z tofu. Můžete ho použít v sladkých i slaných jídlech jako hlavní ingredienci, nebo jako základ do těsta. Díky vláčné konzistenci je snadno tvarovatelné a navíc se přizpůsobí chuti celého jídla.

 Vícero polévek, ale jenom jedna vyhrává

 „Startérem“ štědrovečerní večeře bývá kyselá nebo krémová polévka. Hospodyňky často volí mezi hrachovou, houbovou anebo čočkovou. V některých rodinách bývá také zvykem podávat několik druhů polévek najednou.

 Slovenskou specialitou je zelňačka – kapustnica. Pokud ji chcete připravit zdravěji, místo klobásy použijte uzené tofu, které nakrájíme na kostky a krátce na oleji osmahneme. Mimo to je postup přípravy v podstatě stejný. Kysané zelí vařte pod pokličkou se sušenými houbami a bramborami přibližně půl hodiny, dokud zelí nezměkne. Na závěr přidejte jíšku, tofu, libovolné koření a celou směs promíchejte. Hotovou kapustnici po chvíli odstavte a můžete podávat.

Ryba a salát trochu jinak

 Největším dilema nejen vegetariánů, ale všech, kteří chtějí ve večeři vynechat maso, je její poslední chod. Zdravou alternativou je například celer nebo žampiony obalené v řase a trojobalu, ale například také grilované tofu v marinádě.

K tomu je již téměř povinnou přílohou bramborový salát. V něm můžete kupovanou majonézu nahradit po domácku vyrobenou sojanézou nebo si celý recept upravit podle sebe. Inspirovat se můžete například vánočním salátem s uzeným tofu. Tímto receptem efektivně omezíte tuky a jídlo zásobíte mnoha vitamíny a bílkovinami. Výhodou je také rychlá příprava.