cukr

Víte jak zdravě sladit a jaký cukr použít? (2/2)

V našem předchozím článku: Víte jak zdravě sladit a jaký cukr použít (1/2) jste se již dozvěděli více informací o zdravějších sladidlech: javorový sirup, stévie a kokosový cukr. Jelikož jsme vám slíbili i druhou část našeho článku, dnes vám přinášíme informace o: hnědý třtinový cukr, melasa, obilné slady a březový cukr.

Chcete vědět jak zdravě sladit? Poradíme vám (2/2)

 

Určitě nám dáte za pravdu, že třtinový cukr a melasa jsou ve srovnání s bílým cukrem u nás asi nejvíce používané. Březový cukr se naopak na Slovensku jen zabydluje a obilné slady vám asi moc neříkají. Tak co, chcete vědět více o tom jak zdravě sladit?

Hnědý třtinový cukr

cukr

Hnědá barva cukru v nás evokuje zdravější alternativu. Věděli jste však, že hnědý cukr není ve srovnání s bílým o moc zdravější? Proč je to tak? Hnědý je vlastně melasou zbarvený bílý cukr. Čím více melasy se přidá, tím tmavší hnědý cukr se vyprodukuje. Melasa sama o sobě obsahuje živiny z cukrové třtiny, a proto je hnědý ve srovnání s bílým o něco bohatší na minerály. Ve srovnání s bílým cukr je hnědý cukr mnohem více sladší, takže ho do koláčů musíte přidat menší množství.

Obilné slady

cukr

Vyrábějí se ze zrn kukuřice, ječmene, rýže a pšenice. Takový cukr se vyrábí pomalým, přírodním procesem, kdy se zrna nechají naklíčit. Při klíčení vznikají enzymy, které štěpí škroby na jednoduché cukry. Pak se semelou a vaří na požadovanou konzistenci. Jsou zdrojem vitaminu B6 a niacinu. Rýžový slad je ve srovnání s ječmenným méně výrazný, díky čemuž neovlivňuje chuť jídel.

Melasa

melasa

Můžeme ji dostat koupit buď ve formě sirupu, nebo ve formě tužší hmoty. Má černou barvu a bohatou karamelovou chuť. Melasa je vlastně odpadní produkt, který vzniká při třetím vaření třtiny, v době kdy se cukr krystalizuje. Tato melasa se nazývá blackstrap“ melasa a vyšší obsah železa. Další druhy melasy vznikají v procesu prvního a druhého vaření. Melasa vysoký obsah minerálů, zejména železa, hořčíku, vápníku a také obsahuje měď, mangan a draslík.

Březový cukr

brezový-cukor

Myslíte si, že jde o přírodní cukr? Mýlíte se! Jeho název tak sice zní, ovšem proces díky kterému z březové kůry vznikne sladký bílý prášek, vůbec přirozený není. Březový cukr se označuje také jako tzv. xilit nebo xylitol, co vám samo o sobě může navozovat chemický proces. Z hlediska kvality se některé druhy vyrábějí z břízy, jiné se vyrábějí z klasů kukuřice. Ve srovnání s bílým cukrem však udržuje stabilní hladinu krevního cukru, navozuje pocit sytosti a neškodí zubům.


 

Zkuste si zaexperimentovat při pečení s těmito sladidlydezerty a pečení

Přečtěte si i první díl článku Chcete vědět jak zdravě sladit? Poradíme vám … (1/2)