koblihy

Výborné koblihy bez kynutí

K dezertům, které nezaměnitelně patří k zimnímu období a zejména období masopustu patří i koblihy. Nejznámější jsou klasické, z kynutého těsta a plněné džemem.

Výborné koblihy bez kynutí

My vám nabízíme výborný osvědčený recept na koblihy, který nevyžaduje kynutí a výsledek je skvělý. V receptu můžete rum s klidným svědomím zaměnit octem. Výsledek bude stejný. Šišky dělejte menší lépe se jedí a doporučujeme udělat rovnou dvojitou dávku. Fakt rychle mizí :)

Co potřebujeme: Postup:
  • 250 g tvarohu 
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu (ocet)
  • Hladkou mouku, sůl, moučkový cukr a jedlou sodu spolu smícháme na pracovní desce.
  • Přidáme rozdrobený tvaroh, vajíčka a rum (ocet) a těsto dobře zpracujeme.
  • Těsto rozvaľkámena na tloušťku 1 cm a malým pohárem, nebo formičkou (průměr cca 5 cm) vykrajujeme kolečka. Do koleček pak palcem vymačkáme důlek (do po usmažení budeme dávat džem). Aby se nám prst nelepil o těsto, namáčíme ho v mouce.
  • Do hrnce, nebo vyšší pánve nalijeme olej (aby v něm koblihy mohli plavat). Když se olej dobře rozehřeje, vkládáme do něj koblihy nejprve důlkem dolů.
  • Po usmažení z obou stran dáme do důlku džem a můžeme posypat cukrem.

Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy (Ošklivá středa). Masopust je symbolem zábavy a hodování. V této době se konaly zábavy, svatby, maškarní průvody. Lidé se tímto spôsobm snažili překlenout období zimy a nedostatku slunce a co může být lepší než několik týdnů trvající párty na oslavu toho, že končí zima a přichází jaro a před dlouhým postním obdobím.


Na masopustní zábavu si můžete připravit i:

mrkvové šátečky koblihy

 Inspirovali jsme vás? Vyzkoušejte i jiné naše recepty:

pečená zelenina

Bezmasá jídla

ovocný koláč

Dezerty a pečení

pizza recept

TĚstoviny a pizza