brownies

Výborný čokoládový koláč brownies s borůvkami

Čokoládový koláč brownies je dezert, který se nejčastěji podáva ke kávě nebo k čaji. Má mnoho podob a verzí a i my jsme vám je několik nabídli. Ta dnešní je výjimečná v tom, že je extra čokoládová. Do těsta jsme přidali pořádnou porci kvalitního hořkého kakaa a hořkou belgickou čokoládu.

Výborný čokoládový koláč brownies s borůvkami

Dominantní chuť čokolády v těchto koláčcích může být doplněna sekanými ořechy, zapečeným ovocem, nebo vyzkoušejte naše brownies s lahodnou polevou z čerstvého sýru a agávovového sirupu s čerstvým ovocem. Slibujeme, že lepší brownies jste ještě nejedli.

Co potřebujeme: Postup:
  • 130 g másla
  • 50g hladké špaldové mouky
  • 50 g hořkého kakaového prášku
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • 140 g třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g hořké čokolády (vyhněte se čokoládě na vaření, raději použijte takovou čokoládu, kterou byste nejraději snědli jen tak)
  • 2 PL čerstvého sýru a 1 PL Agávový sirupu na polevu, čerstvé ovoce (výborně se hodí borůvky) na ozdobení
  1. Máslo rozpustíme na ohni, dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo.
  2. V misce dobře promícháme mouku, sůl a kakao.
  3. V jiné míse vyšleháme vejce spolu s cukrem a vanilkou, dokud se nám neudělá nadýchaná bledá pěna.
  4. Pomalu vlijeme roztáté trochu vychladlé máslo a promícháme.
  5. Nakonec na třikrát vmícháme vařečkou mouku s kakaem a pak přidáme na drobné kousky nasekanou čokoládu.
  6. Plech 20×20 cm vyložíme papírem na pečení a nalijeme na něj brownies směs. Uhladíme na povrchu a dáme péct do trouby, kterou jsme vyhřály na 170 stupňů.
  7. Pečeme asi 15-18 minut. Koláč může na povrchu popraskat.
  8. Na vychladlý čokoládový koláč brownies naneseme trochu polevy z čerstvého sýru a dozdobíme ho čerstvými borůvkami nebo jiným ovocem.
  9. Krájíme na čtverce a můžeme rovnou podávat.

Udělali jsme vám chuť na něco dobrého? To nás moc těší. Brownies, jehož recept jsme vám právě představili, si můžete připravit předem. Směs se totiž může skladovat v ledničce klidně i dva dny. Stejně, upečené koláčky, které náhodou nesníte, můžete zabalené v potravinové fólii zmrazit na dobu 1 měsíce.

čokoládovo kokosový koláč brownies

Pokud jste si oblíbili tuto sladkost, nezůstávejte pouze u tohoto a odzkoušejte i další naše recepty.

jste četli náš článek o náhradách v pečení? Naučte se, jak si jakýkoliv dezert přizpůsobit svým požadavkům na zdravější suroviny.

Klasické chutě v zdravějším provední:

banánovo kokosový nepečený koláč

Dezerty a pečení

TOFU-pizza

Těstoviny a pizza

zapekaná zelenina

Bez masa