zdravií

Zapomenuté obiloviny sa vracejí, aby naše zdraví dostalo druhou šanci (1/2)

Obiloviny, které vám dnes představíme, byly součástí jídelníčku našich předků. My si na nich dnes pochutnávame jen zřídka, díky čemu naše zdraví ochuzujeme o mnohé výživné látky, které pomáhají při léčení mnohých onemocnění.

Zapomenuté obiloviny sa vracejí, aby naše zdraví dostalo druhou šanci (1/2)

Je známé, že nadměrná konzumace bílé mouky negativním způsobem ohrožuje naše zdraví. Je to bohužel fakt, se kterým se mnozí z nás nedokážou v současné době lehce vypořádat. Problém je v tom, že dnes se jen málokdy na trhu najde produkt, který by ji neobsahoval. Častokrát je v produktech ukrytá pod takovými názvy, které běžný člověk nedokáže identifikovat. Z tohoto důvodu je potřebné, aby jsme do našeho jídelníčku zakomponovali i jiné druhy obilovin, které jsou pro naše zdraví hodnotnější.

My jsme se proto rozhodli, že vám přineseme dva díly základních informací o různých druzích obilovin, ze kterých můžete nejen péct, ale které mají zejména pozitivní vlyv na naše zdraví.

Pohanka

zdraví

Pohanka je bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, obsahuje množství minerálních látek, jako např. vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík, draslík, měď a mangan. Z vitamínů sk. B obsahuje nejvíc vitamínu B2, B3 a cholin, které jsou nápomocné v regeneraci jaterních buněk. V semenech a slupkách pohanky se nachází rutin (flavonoid), který příznivě ovlyvňuje trávení, srdce a krevní oběh.

Pohanka je vhodná i pro celiatiky, protože neobsahuje lepek, proto pokud máte tzv. bezlepkovou dietu, zařaďte ji do jídelníčku.

Je vhodná i pre ty z vás, kteří trpí na hemeroidy, křečové žíly a také zmírňuje žaludeční potíže.

Pohanku dostanete koupit ve formě pohankové mouky, loupané pohanky, vloček, krupice i těstovin.

Naše tipy:

Mrkvový koláč s mandlema

Kamut

kamut

Kamut je nazýván i pšenicí faraonů. Období produkce této obiloviny začalo v době, kdy byla její zrnka objevena v egyptských pyramidách. Kamut je obdobou nepřešlechtěné pšenice a zároveň jednou z mála obilovin, která není zmutovaná s ostatními obilovinami. Je důležité říci, že kamut se pěstuje odděleně, a to z toho důvodu, aby nedošlo k jeho degeneraci.  Je cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, obsahuje lehce stravitelné sacharidy a hodnotné bílkoviny, kterých je až o 30 % více v porovnání s běžnou pšenicí. Obsahuje vitamin E, fosfor, riboflavin, hořčík, zinek, železo, niacin, thiamin, ale i selen.

Kamut pozitivně ovlyvňuje imunitní systém, hodí se pro lidi kteří trpí žalúdečními potížemi, ale i pro deti. Ti z vás, kteří žijí aktivním životním stylem, by s konzumací této obiloviny neměli váhat.

Kamut obsahuje lepek, má nasládlou chuť a používá sa stejně jako pšenice.

Kamut můžete koupit ve formě kamutového chleba, těstovin, pečiva, kamutového kuskusu, ale i kamutové mouky.

Špalda

zdraví

Špalda je prastarým druhem pšenice, která nebyla šlechtěná, díky čemu si zachovala velké množství výživných látek. Obsahuje betakaroten, který chrání proti infekcím různého druhu a zároveň ochraňuje náš zrak. Dále obsahuje draslík, hořčík a další minerály, které pomáhají našemu srdci. Také je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, sacharidů a nenasycených mastných kyselin. Je nejen výživná a lehce stravitelná, ale její konzumace podporuje trávení, činnost střev a bojuje proti migréně.

Špalda obsahuje lepek, má jemně oříškovou chuť a v plné míře nahrazuje pšenici.

Špaldu je možné koupit vo formě špaldové mouky, krupice, vloček, otrub, těstovin, ale i ve formě kávy či mléka.

Naše tipy:

  1. Borůvkové muffiny ze špaldové mouky
  2. Celozrnné bramborové placky bez vajec
  3. Čokoládový koláč s tofu
  4. Špaldové bagety

Pár slov na závěr

Práce s novými druhy mouk možná není ze začátku jednoduchá a častokrát ani levná záležitost. Je třeba si však uvedomit, že i malá změna ve vašem stravovaní dokáže z dlouhodobého hlediska udělat velké změny, takže vám na této cestě ke zdraví přejeme hodně štěstí.

Věříme, že náš článek byl pro vás inspirací na blížící sa Vánoce spojené s pečením různých druhů sladkých či slaných dobrot. V následujícím článku vám představíme: pšeno a amarant.