zdraví

Zapomenuté obiloviny sa vracejí, aby naše zdraví dostalo druhou šanci (2/2)

V našem prvním článku: Zapomenuté obiloviny se vracejí, aby naše zdraví dostalo druhou šanci (1/2) jste se dozvěděli důležité informace o: pohanka, kamut a špalda. Nejen tyto však mají mnoho pozitivních účinků.

Zapomenuté obiloviny sa vracejí, aby naše zdraví dostalo druhou šanci

Tak jak jsme slíbili, dnes vám přinášíme druhý díl základních informací o různých druzích obilovin, z nichž můžete nejen péct na blížící se Vánoce, ale které mají především pozitivní vliv na naše zdraví.

Amarant

zdravíAmarant pochází původně ze Střední Ameriky, je považován za potravu Indiánů. Je cenným zdrojem vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Obsahuje také železo, hořčík a vápník.

Je obzvláště vhodný pro aktivní sportovce, zlepšuje trávení a je vhodný i pro těhotné ženy. Jelikož příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, je vhodný i pro diabetiky.

Amarant neobsahuje lepek, takže je vhodný pro celiatiky.

Amarant dostanete koupit ve formě tzv. pufovaného amarantu, semínek, amarantové mouky, sušenek.

 

Jáhly (pšeno)

zdravíJáhly vznikají tím způsobem, že se z prosa setého odstraní slupka. Jde o obilovinu, která má vynikající schopnost výrazně zvětšit svůj objem bobtnáním. I přes nízké ceně jde o velmi výživnou potravinu.

Jáhly mají vysoký obsah hořčíku, proto je ideální pro lidi s anémií a bolestmi hlavy. Je také vhodný pro ty z vás, kteří mají problém s nehty či zuby. Díky pomalu se uvolňujícím sacharidům si na své přijdou i sportovci.

Jáhly neobsahují lepek, proto pokud jste celiatik, zařaďte jej do svého jídelníčku.

Jáhly dostanete koupit ve formě semínek, případně i ve formě jáhlové mouky, která je ideální pro přípravu sladkých dezertů. Můžete ho také použít jako přílohu místo rýže či těstovin.

Recepty s obsahem všech druhů zmíněných obilnin budeme postupně doplňovat, abyste si je vy mohli připravit v pohodlí vašeho domova a abyste věděli jak mohou ovlivnit vaše zdraví.